Νικόλαος Βαφειάδης

Αθήνα: Πόλη υψηλών προδιαγραφών ψηφιακής πολιτικής και παιδείας.

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Χιλιοειπωμένο, θα μου πείτε. Ωστόσο, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά και αισθανόμαστε έντονα την υποχρέωση για λογοδοσία, ο απολογισμός αποτελεί τρόπο ζωής.

Και είμαι στην ιδιαίτερα ευτυχή θέση να πω ότι στην Πόλη της Αθήνας, ο μέχρι στιγμής απολογισμός στην Αντιδημαρχία Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας είναι εξόχως θετικός. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στον σχεδιασμό την προτεραιοποίηση και την σημασία που έχει δώσει από την πρώτη στιγμή της θητείας του, ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στον τομέα αυτό.

Η Αθήνα μπορεί να είναι, πλέον, υπερήφανη για τις ψηφιακές κορυφές που έχει κατακτήσει. Αλλά οφείλει να είναι υπερήφανη γιατί η επένδυση στο μέλλον, πέρα από το ψηφιακό μετασχηματισμό, περνά και μέσα από την παιδεία.

Θέλω να σταθώ, ωστόσο, στο γεγονός ότι συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τους ψηφιακούς όρους ταυτόχρονα με τους όρους παιδείας της πόλης. Πως; Μέσα από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως είναι το πρόγραμμα ‘κοινωνίες και σχολεία ανοιχτά στην κλιματική προστασία και την ενεργειακή διαχείριση’. Μέσα από τον επανασχεδιασμό, τη μεταστέγαση και την τοποθέτηση προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών ελαφριάς κατασκευής στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, με ειδική μέριμνα για  τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, με την προώθηση του αθλητισμού ως πρότυπο στα σχολεία και τις κατασκηνώσεις. Μέσα από το κοινωνικό φροντιστήριο στο οποίο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος εκπαιδευτική ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού με συνολικά ωφελούμενους πλέον των 100 μαθητών. Με τα κέντρα δια βίου μάθησης και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των σχολικών συμβουλίων και επιτροπών για τις οποίες δημιουργήθηκε ηλεκτρονικός οδηγός που περιλαμβάνει την στατική απεικόνιση του ιστοτόπου dimosNET για την ενότητα των σχολικών επιτροπών προκειμένου να εκτιμηθεί και να ενταχθεί στον σχεδιασμό. Με τη προθήκη νέων υπηρεσιών στο μουσικό και το καλλιτεχνικό σχολείο. Και ασφαλώς με την λειτουργική αναβάθμιση των όρων φιλοξενίας στις κατασκηνώσεις και την ψηφιοποίηση των εγγραφών σε αυτές.

Ταυτόχρονα, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες κάνουν την καθημερινότητα των δημοτών μας ευκολότερη και χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή σε ουρές και χαμένες ώρες, ενώ παράλληλα αποτρέπουν τα φαινόμενα συνωστισμού στις κατά τόπους υπηρεσίες, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους του Δήμου όσο και τους πολίτες. Δεν έχω πρόθεση να αρχίσω να απαριθμώ αριθμούς υπηρεσιών ή χρηστών ή ακόμα και δεδομένα που αποδεικνύουν την επιτυχία των πολιτικών μας. Τρανή απόδειξη αποτελεί  το ασημένιο μετάλλιο Best City Awards 2020 που έλαβε η πόλη της Αθήνας για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WiFi4EU για τη δωρεάν Wifi εφαρμογή ασύρματης, ελεύθερης για τους επισκέπτες της πόλης Αθηνών πρόσβασης σε 15 σημεία της πόλης.

Και αυτά δεν τα λέμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Τα λέμε για να αποτελέσουν το έναυσμα για ακόμα περισσότερη δουλειά και ακόμα περισσότερες κατακτήσεις παιδείας και ψηφιακών υπηρεσιών. Και πάνω απ’ όλα το κάνουμε γιατί να αφήσουμε μία ισχυρή παρακαταθήκη προς όφελος όλων των δημοτών της πόλης.

Κοινοποίηση