Νικόλαος Βαφειάδης

Τα δικαιώματα των παιδιών ως πολιτική πράξη και όχι ως σύνθημα

Εξώφυλλο πρώτο θέμα

Πολύ συχνά λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου. Η επικαιρότητα βέβαια, βάναυσα μας υπενθυμίζει ότι η πλημμελής φροντίδα για ένα ασφαλές, εκπαιδευτικά ενδιαφέρον και κοινωνικά ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να έχει τραγικές προεκτάσεις για το μέλλον αυτό.

Αναλογιζόμενοι το δικό μας μερίδιο της ευθύνης, στο Δήμο Αθηναίων, σκεφτόμαστε μαθητοκεντρικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνδράμουμε καθημερινά στην εξασφάλιση της κάλυψης των τακτικών και έκτακτων αναγκών λειτουργίας των σχολικών επιτροπών -οι οποίες στρατηγικά διαιρέθηκαν σε 14 (δύο ανά κοινότητα και βαθμίδα) για να γίνουν αποτελεσματικότερες. 

Επίσης, ανταποκρινόμαστε στις νέες εκπαιδευτικές τάσεις που πιστεύουν ότι το σχολείο ως χώρος οφείλει να προσδίδει ψυχική και σωματική ισορροπία στο ανθρώπινο δυναμικό του αλλά και να δίνει  το “δικαίωμα” στους μαθητές να το βιώσουν ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών.

Ταυτόχρονα, επιμένουμε στο κομβικής σημασίας θεμελιακό δικαίωμα της πρόσβασης όλων, ανεξαιρέτως, στην παιδεία μέσα από το θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική δυσχέρεια που πολλοί αντιμετωπίζουν αλλά πρωτίστως, το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στη γνώση.

Και μη ξεχνάμε ότι ο Δήμος γίνεται ο φορέας επικοινωνίας, συντονισμού και κατανομής των υπηρεσιών που πολλοί θέλουν να προσφέρουν, όπως δωρεές βιβλίων, δωρεάν πρόσβασης σε μουσεία και ιδρύματα πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα.

Συνολικά, φροντίζουμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ένα σύγχρονο και δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο θα τους δώσει απλόχερα όλες τις ευκαιρίες που χρειάζονται προκειμένου να γίνουν ενεργοί συνδιαμορφωτές του μέλλοντός τους. Για να μη μένει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού κενή πολιτικής και συνεπώς κενή νοήματος.

Κοινοποίηση